Best Blogger Tips
TopBottom TopBottom

Giclée Print stor

ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ -CLICK- ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΜΑΙΝΑΣ
(ΑΜΦΙΣΣΑ Σάββατο πριν την καθαρή Δευτέρα)

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου για την "Νύχτα των στοιχειών".

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

΄΄Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ΄΄

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απ’ το1995, στην Άμφισσα γίνεται η αναπαράσταση της «Νύχτας των Στοιχειών» η οποία αναφέρεται σ’ ένα παλιό μύθο.: «… Όπου η Λενιώ, η αγαπημένη του Κωσταντή, πέφτει νεκρή από κεραυνό ,κοντά στην πηγή της Χάρμαινας, στα Ταμπάκικα. Εκείνος , μαθαίνοντας το χαμό της αγαπημένης του πέφτει από το Κάστρο και στοιχειωμένος πια, τριγυρίζει στις αυλές και τα καλντερίμια....»

Αυτή τη νύχτα, το ΄΄Στοιχειό της Χάρμαινας΄΄ το πιο έξυπνο και δυνατό, ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής αλλά και ο προστάτης των Ταμπάκηδων, κατεβαίνει τα σκαλιά του Αι-Νικόλα μαζί με τα παρατρεχάμενα ξωτικά, τις Νεράιδες, τους Ντεβέτσκες, τους Μποτσνάκηδες, τους Ξυλένιους, τους Αχυρένιους, τους Αράπηδες και με πλήθος δερματοφόρων και κουδουνοφόρων για να συναντηθεί με τα άλλα δύο Στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού, στην Πλατεία Κεχαγιά όπου θα παλέψουν και θα βγει νικητής!

Η εκδήλωση έχει μοναδικό ενδιαφέρον γιατί μέσα από την παράδοση και την λαογραφία, μεταφέρεται και εξελίσσεται ως εικαστικό δρώμενο, καθώς διοργανώνεται από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Άμφισσας και την Επιτροπή Στοιχειού μαζί με τους καθηγητές, μαθητές και τους φίλους του έχοντας ως κεντρικό άξονα, την ταπεινότητα των υλικών του οικισμού των Ταμπάκηδων, απ’ όπου ξεκίνησε ο μύθος. Έτσι, επιλέγεται το ύφος και το χρώμα της παλιάς πόλης, η μουσική, σχεδιάζονται τα Στοιχειά, κατασκευάζονται τα κοστούμια , μέσα από μια σύγχρονη εικαστική προσέγγιση με εντυπωσιακή εξελικτική πορεία και τεράστια συμμετοχή από νέο κόσμο και που κάθε χρόνο, αυτή τη νύχτα, ζει με πάθος, τον μύθο του Στοιχειού της Χάρμαινας…

Η Υπεύθυνη Εικαστικού Εργαστηρίου

Βούλα Δασκαλοπούλου

Ώρες λειτουργίας: 09.00-14.00 και 17.00-22.00 Τηλέφωνα: 2265072700 E-MAIL: eikastikoergastiri@gmail.com Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Κρατήσεις στολών: Από Δευτέρα 1/2/2010-Πέμπτη 11/2/2010

Σας ανακοινώνουμε το Πρόγραμμα της εκδήλωσης:

« Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ»

Παρασκευή 12-02-2010, ώρα 8.00 μ.μ

Οι προετοιμασίες της εκδήλωσης ξεκινούν στον Παραδοσιακό Οικισμό της Χάρμαινας όπου θα γίνει η κατασκευή ενός Στοιχειού με τη συμμετοχή του κόσμου, απολαμβάνοντας Σαλωνίτικους μεζέδες, κρασί και τραγουδώντας αποκριάτικα τραγούδια με ζωντανούς παραδοσιακούς ήχους … ποιος ξέρει, ίσως δούμε το Στοιχειό, να βγαίνει μέσα από τα λιθόστρωτα σοκάκια…

Σάββατο 13-02-2010

ώρα 5.00 -7.45 μ.μ - Στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Άμφισσας συγκεντρώνονται μικροί και μεγάλοι όπου ντύνονται και βάφονται για να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

ώρα 7.00 μ.μ - Άναμμα φωτιών έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου με μουσικά ακούσματα από κλαρίνο, πίπιζες, νταούλια και ζουρνά.

ώρα 8.00 μ.μ. - Οι Συμμετέχοντες στην εκδήλωση ξεκινούν από το Εικαστικό Εργαστήρι, περνούν από τα στενά της Παλιάς πόλης και φτάνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

ώρα 8.30 μ.μ. - Γίνεται συσκότιση στην Πλατεία Κεχαγιά και ξεκινά η μεγάλη

«ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ», αναμονή του Στοιχειού της Χάρμαινας που κατεβαίνει από τα σκαλιά του Αγίου Νικολάου μαζί με τα ξωτικά … και ξεκινά η πάλη των Στοιχειών!

Κατά τη διάρκεια αλλά και στο τέλος της εκδήλωσης στα περίπτερα του Δήμου προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά,ελιές κρασί, τσίπουρο και γλυκά. Ακούγονται παραδοσιακοί ήχοι από κλαρίνο, πίπιζα, νταούλι και ζουρνά. Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει STREET-TOMARIA MUSIC- PARTY από τους DGs ΜΠΑΚΑΛΑΚΟ-ΤΑΛΑΝΤΗ. Επίσης σε περίπτερο του Εικαστικού Εργαστηρίου θα διατείθονται χειροποίητες κατασκευές, σκίτσα Στοιχειού, μάσκες, καπέλα, κ.α από τους μαθητές του.

Αναρτηθηκε απο Amfissa Press

0 Comments:

Post a Comment



για να δείτε τις προηγούμενες σελίδες klik στο "ΠΙΣΩ"

previous previous home

Giclée Print stor

 

© Panagiotis Mitsobonos 2009/20 | BARTDRIVER